Je to tu.. zhruba po roce se vracím na místo činu. V uplynulém roce se toho stalo spoustu, jak dobrého, tak i toho špatného a tak nějak jsem neměla energii se blogu věnovat. Dneska mě ale zcela nečekaně popadla múza a tak jsem tu :) Je totiž naprosto ukázkové sobotní odpoledne, kdy to člověka přímo svádí, aby něco dobrého ukuchtil a pak se usadil v tlustých ponožkách do křesla, pomalu užíral a třeba si četl :D No a k tomu se báječně hodí churros – mexická “sladkost”, která vás prostě nadchne. Vůně skořice, křupavé a uvnitř vláčné těsto, horká čokoláda.. kdo by odolal :)
INGREDIENCE
Těsto
- 3 menší vejce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek vody
- půl hrnku rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 1l oleje na smažení
- cukr krystal smíchaný se skořicí na obalení
Čokoládová omáčka
- 100g hořké čokolády
- 100ml smetany ke šlehání
- špetka skořice
Do většího hrnce dáme vodu, máslo, sůl, vnitřek vanilkového lusku a dáme na plotnu. Jakmile se ve vodě začnou tvořit bublinky, odstavíme a po částech vmícháme mouku. Jakmile je všechno smíchané, zašlehávám vejce – jedno po druhém. Nejdřív se bude zdát konzistence hodně podivná, ale neztrácejte hlavu. Hotové těsto dejte do cukrářského pytlíku se širokou špičkou.
Do hrnce nalijeme olej a na středním plameni přivedeme k varu. Poté do rozpáleného oleje stříkáme asi 15cm dlouhé “válečky” těsta a smažíme dozlatova. Hned po vyndání churros obalíme v cukru se skořicí.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Jakmile je rozpuštěna, sundáne z plotny, přidáme skořici a zašleháme do ní smetanu. A můžeme podávat.
TIP: do čokolády můžete pro zpestření chuti přidat chilli nebo limetkovou kůru.